Kata

Kata (techniek patronen) is de hoeksteen van het Goju-ryu karate. Kata is een reeks voorgeschreven bewegingen in een vastgelegde volgorde, bestaande uit een patroon van blokkeringen, stoten, trappen enz. Allemaal zonder partner uitgevoerd. Er zijn 13 kata in totaal, inclusief de twee versies van Sanchin.

Het volgende citaat van de officiële IOGKF-Nederland website legt het verder uit: “Bijna alle kata uit hedendaagse Okinawa Goju-ryu zijn overgeleverd door Higaonna Kanryo sensei (1853-1916). Higaonna Kanryo sensei trainde en studeerde onder Ryu Ryu Ko in de Chinese provincie Fukien. De ware betekenis en geest van het Okinawa Goju-ryu Karate-do zijn te vinden in de kata en alleen door de studie ervan kan de karatestudent deze betekenis gaan leren begrijpen. Om deze reden worden binnen de traditionele stijlen de overgeleverde bewegingspatronen uit het kata dan ook niet gewijzigd. Wanneer om esthetische redenen, of om het leerproces te vergemakkelijken deze patronen gewijzigd zouden worden, zou het karate zijn overgeleverde ware betekenis en geest verliezen.”

De kata zijn ingedeeld in twee categorieën, de Heishugata en de Kaishugata. Letterlijk vertaalt als Gesloten Hand Kata en Open Hand Kata. Er zijn verschillende opvattingen over de bedoeling van deze namen. De meest gangbare is, de rol, welke de tanden (onderbuik) speelt tijdens de uitvoering van de kata. Bij de Heishugata blijft de tanden continu gesloten (aangespannen). Terwijl bij de Keishugata de tanden alleen “gesloten” is op het moment van focus. De onderverdeling van de 13 Goju-ryu kata is:

Youtube

Kennismaken?

U kunt ons bellen of mailen, maar natuurlijk kun u ook voor een training even binnenlopen.
Een proefles is altijd mogelijk, sportkleding met blote voeten is hiervoor voldoende.

NEEM CONTACT OP