Inhoud karatetrainingen

Junbi Undo (warming-up oefeningen)

Sensei Chojun Miyagi

Deze warming-up oefeningen zijn systematisch ontwikkeld door Miyagi Chojun sensei (grondlegger van Goju-ryu, 1888-1953). De warming-up oefeningen dienen niet alleen om de spieren en pezen op te warmen, maar ook om de karatetechnieken van de leerling te verbeteren. Junbi Undo bestaat uit een min of meer vaste volgorde, die het lichaam van tenen tot hoofd rekt en opwarmt.

Hojo Undo (supplementaire oefeningen)

Veel Goju-Ryu technieken houden grijpen en trekken in, waarvoor specifieke krachttraining bestaat. Deze oefeningen worden uitgevoerd met behulp van trainingsinstrumenten en versterken daarmee de vingers, polsen, armen, schouders, rug en knieën. Deze trainingen zijn alleen effectief als ze met regelmaat beoefend worden. Daarbij ontwikkelen deze instrumenten ook snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en muchimi (“kleverigheid”).

De onderstaande trainingsinstrumenten worden gebruikt:

 • Chi’ishi (Krachtsteen)Hojo undo materiaal
 • Ishi Sashi (Stenen hangslot)
 • Kongoken (IJzeren ovaal)
 • Nigire Game (Grijpvazen)
 • Makiwara (stootplank)
 • Makiage Kigu (rolgewicht)
 • Tetsu Geta (Ijzeren slippers)
 • Sashi Ishi (Natuur steen)
 • Tou (Bamboe Bundel)
 • Jari Bako (Zand- of bonenemmer)
 • Tetsuarei (Gewichten (Dumbells))
 • Tan (Halter)

Kihon (elementaire technieken)

Kihon bestaat uit een reeks van elementaire technieken zoals stoten, trappen, blokkeringen, slagen en de combinaties hiervan. Kihon kan uitgevoerd worden in zowel stilstaande als bewegende vormen. Deze technieken vormen de basis van de karateka, welke voortdurend geoefend moeten worden. Dit geldt voor zowel de beginner als de gevorderde. Het idee is dat mede door voortdurende oefening deze technieken onbewust in beweging worden gebracht wanneer het noodzakelijk is.

Kata (techniek patronen)

Kata is de hoeksteen van het Goju-ryu karate. Kata is een reeks voorgeschreven bewegingen in een vastgelegde volgorde, bestaande uit een patroon van blokkeringen, stoten, trappen enz. Allemaal zonder partner uitgevoerd. Er zijn 13 kata in totaal, inclusief de twee versies van Sanchin.

Sensei Kanryo HigaonnaHet volgende citaat van de officiële IOGKF-Nederland website legt het verder uit: “Bijna alle kata uit hedendaagse Okinawa Goju-ryu zijn overgeleverd door Higaonna Kanryo sensei (1853-1916). Higaonna Kanryo sensei trainde en studeerde onder Ryu Ryu Ko in de Chinese provincie Fukien… De ware betekenis en geest van het Okinawa Goju-ryu Karate-do zijn te vinden in de kata en alleen door de studie ervan, kan de karatestudent deze betekenis gaan leren begrijpen. Om deze reden worden binnen de traditionele stijlen de overgeleverde bewegingspatronen uit het kata dan ook niet gewijzigd. Wanneer om esthetische redenen, of om het leerproces te vergemakkelijken deze patronen gewijzigd zouden worden, zou het karate zijn overgeleverde ware betekenis en geest verliezen.”

Bunkai

Bunkai betekent toepassing. Bunkais brengen de kata tot leven. De bewegingen uit de kata worden beoefend met een partner die op een voorgeschreven manier aanvalt.

Kumite

Kumite betekent “het samenkomen van de handen”, oftewel randori. Kumite wordt in verschillende vormen uitgevoerd. Van de uit stand voorgeschreven en vrije aanval en verdediging, bijvoorbeeld ippon kumite tot en met het volledig vrije gevecht, iri kumi.

Kennismaken?

U kunt ons bellen of mailen, maar natuurlijk kun u ook voor een training even binnenlopen.
Een proefles is altijd mogelijk, sportkleding met blote voeten is hiervoor voldoende.

MEER INFORMATIE