Team Michi

Niek Hermsen

Geboren op 3 juni 1983 in Nijmegen en woont samen met Suze-Nanne en zoons Gijs en Sietze.
Na het volgen van het gymnasium op het Dominicus college, heeft Niek de vierjarige opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie gevolgd tot beroepsofficier. In 2006 is hij begonnen als pelotonscommandant in Garderen bij 101 CISBat, en eind 2006 is hij uitgezonden geweest naar Bosnië. Tot de zomer van 2012 heeft hij diverse functies vervuld om als Kapitein de dienst te verlaten en fysio therapie te gaan studeren. In de zomer van 2016 is hij cum laude afgestudeerd. Sinds de zomer van 2016 werkt hij in deeltijd als fysiotherapeut.

“In 1997 begon ik met het volgen van lessen in Goju-ryu karate bij Mark Bicknell. In de zomer van 2014 heb ik mijn 4e dan gehaald onder het toeziend oog van sensei Morio Higaonna. Sinds 2001 ben ik met diverse vechtsporten in aanraking gekomen, soms kort en soms wat langer. Voorbeelden hiervan zijn judo, kickboksen, braziliaans jiu-jitsu, militaire zelfverdediging en Krav Maga. Ik geef nu sinds 2003 karateles. Naar mate ik meer en langer lesgaf, werd mij de sociaal-pedagogische waarde van karate voor kinderen, maar eigenlijk net zo voor volwassenen, duidelijk. De opleiding tot gecertificeerd Rots en Water training heeft mij geholpen om de vertaling vanuit de fysieke oefeningen te maken naar deze sociaal-pedagogische elementen.
In mijn eigen training voel ik me altijd een soort diesel, ik moet even op gang komen, maar daarna is het zo hard mogelijk. Dit levert echter niet altijd het gewenste resultaat op. Immers harder = harder, maar beter = beter. Ik probeer dan ook steeds preciezer en effectiever te trainen en laat dit dan ook regelmatig terugkomen in mijn lessen.
Bij het geven van persoonlijke training of teambuildings combineer ik graag al mijn ervaringen. Oefeningen worden op een militaire rechtdoorzee wijze gepresenteerd, maar hebben altijd een diepere betekenis, die vaak pas duidelijk wordt nadat er geoefend is.”
Suze-Nanne Hermsen-Litjens Trainingscentrum Michi

Suze-Nanne Hermsen-Litjens

Geboren op 31 augustus 1989 en woont samen met Niek en zoons Gijs en Sietze in Nijmegen. Na het volgen van het Atheneum aan het Dominicus College heeft Suze-Nanne de vierjarige HBO opleiding Muziektherapie gedaan. Zij heeft hiervoor een jaar in Cádiz, Spanje gewoond en heeft hier gewerkt bij een instelling met kinderen en volwassenen met Niet Aangeboren Hersenletsel. Haar afstuderen heeft ze gedaan aan het UMC St Radboud op de palliatieve afdeling. Na haar opleiding heeft ze 7,5 jaar gewerkt in Arnhem op Het Dorp. Hier begeleidde zij groepen mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel in het leren omgaan met hun nieuwe bestaan. Zij heeft hier ook modules voor geschreven en is kort aangesloten geweest bij Hersenz. Op de achtergrond bleef de muziek trekken, en heeft zij in 2017 de specialisatie tot  Neurologisch Muziektherapeut gedaan in Houston (Texas) onder leiding van Dr. Thaut, de grondlegger van de Neurologische Muziektherapie. Ondernemen is voor haar niet nieuw, zij heeft enkele jaren naast haar werk een bedrijfje gehad waarin zij mooie producten importeerde uit Marokko en hier verkocht. 
Sinds 2016 traint Suze-Nanne ook karate, in eerste instantie bij Mark Bicknell en later kwam zij voor extra trainingen bij Niek terecht. Sinds 2018 is zij officieel mede eigenaar en manager van Trainingscentrum Michi. 
Suze-Nanne Hermsen-Litjens Trainingscentrum Michi

Roosmarijn Aarns

Hoi allemaal, ik ben Roosmarijn, geboren in 2001 en ik woon in Nijmegen. In december 2022 rond ik mijn opleiding Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid af en hierna blijf ik bij Trainingscentrum Michi werken. Ik geef karatelessen op de woensdag en vrijdag voor kinderen van 5 t/m 9 jaar. Daarnaast verricht ik hier administratieve werkzaamheden en sta ik achter de bar. Vanaf kleins af aan kom ik met veel plezier naar de karatelessen van Niek, na een aantal jaren getraind te hebben mocht ik Niek assisteren bij de jeugdlessen en zodoende ben ik met mijn eigen lessen gestart.

Rosa van Maaren

Hallo, mijn naam is Rosa van Maaren en ik ben geboren en getogen in Nijmegen, Dukenburg. Ik heb een passie voor de natuur en bakken. Ik ben op dit moment dan ook bezig met een bakkers opleiding met de richting banketbakker. 

Mij kun je vinden achter de bar. Kom gerust langs met je vraag of voor en lekker kopje koffie of thee.
Niek Hermsen Trainingscentrum Michi
Suze-Nanne Hermsen-Litjens Trainingscentrum Michi

Anne Gerrits

Hallo allemaal, ik heet Anne en ben geboren in Nijmegen en woon hier ook. Ik kwam voor het eerst in contact met Michi toen ik 11 jaar was. Ik ben toen gestart bij de toenmalige kinderyoga en later doorgestroomd naar de volwassene groep. Na lange tijd had ik zin in iets nieuws en ben ik karate gaan proberen. Met veel plezier heb ik hier de gele band gehaald. Nu heb ik meer behoefte aan iets rustigers. Daarom doe ik op dit moment aan Yin yoga bij Michi. 
Ik versterk het Michi team op de maandag- en woensdagavond achter de bar. 
Graag tot ziens! 
Anne

Lotte Zonderland

Mijn naam is Lotte, ik ben geboren in 1981. Sinds 2016 ben ik, met veel plezier, werkzaam voor Niek en Suze-Nanne bij Trainingscentrum Michi. Ik ben begonnen met het geven van Rots & Water nadat ik de opleiding tot leerkracht basisonderwijs had afgerond. Eerst met twee groepen in Lent en daarna een groep op woensdag op de Staddijk. In het schooljaar 2017-2018 was ik naast leerkracht, tevens de Rots & Water trainer op de basisschool voor nieuwkomers. Ik heb zodoende veel ervaring opgedaan in het geven van Rots & Water aan kinderen van verschillende culturele achtergronden. Rots & Water is een heel mooie en directe manier om via lichamelijke oefeningen en spel tot zelfvertrouwen en verandering te komen. Het geeft mij vreugde en voldoening om kinderen daarbij te helpen. De kracht van Rots & Water zit in het verbinding maken met de grond onder je voeten, je eigen lijf, en daarmee de eigen emoties beter te leren kennen en begrijpen. Kinderen hoeven daarbij niet veel te praten of zichzelf uit te leggen. In mijn lessen gebruik ik ook mijn kennis en ervaring die ik in het Ki Aikido heb opgedaan. In het Ki Aikido wordt er naast het oefenen van worp- en klemtechnieken, veel aandacht besteed aan het trainen van coördinatie tussen lichaam en denken. Dat gebeurt met zogenaamde Ki testen, waarin je kan ervaren hoe je onder druk, toch ontspannen en stevig kan blijven staan (of zitten, of bewegen). De methode van Rots & Water heeft uit het Aikido (en uit andere oosterse krijgskunsten) elementen genomen en ingepast in het lesprogramma. 
Ik heb in het Ki Aikido de 2e Dan behaald. Behalve de basistraining van Rots & Water, heb ik aanvullende cursussen bij het Gadaku Instituut gedaan, namelijk: “Rots & Water basisschool – schoolbreed”, en “Werken met psychosociaal trauma”. Ik werk twee dagen als leerkracht op de basisschool voor nieuwkomers. Mijn achtergrond bestaat verder uit muziekwetenschap (niet afgemaakt), en de kunstakademie (wel afgemaakt). 

Tineke Klaassen

Geboren in 1980 in Groesbeek, woonachtig in Nijmegen. Ik ben de derde uit een gezin van vier kinderen en zat al gauw, net als mijn broer, op judo. Dit vond ik fantastisch en heel mijn jeugd stond ik met veel plezier op de mat. Door de judowedstrijden leerde ik te incasseren en door te zetten. Thuis was er genoeg tijd voor spelen in de natuur, stoeien, spelletjes doen, samen bakken en creativiteit. Later heb ik twaalf jaar lang judoles gegeven bij Gerrie Theunissen, in Groesbeek, Beek en Nijmegen.

Een leerzame ervaring was mijn 3e jaar van de opleiding (SPH) Sociale Pedagogische Hulpverlening: tien maanden stage in Rusland. Alles wat ik tot dan toe altijd vanzelfsprekend vond in mijn leven, was ineens totaal niet vanzelfsprekend meer. Het verbale en non-verbale contact met de kinderen met een beperking en de cultuurverschillen met mijn collega’s en medestudenten was een uitdaging. Kortom ik kwam een stuk volgroeider en mentaal sterker terug naar Nederland.

Na mijn afstuderen heb ik 18 jaar met plezier in de zorg gewerkt; in vaste teams, als groepsleider, bij Werkenrode (nu Pluryn), Kion en Dr. Leo Kannerhuis; met jonge kinderen en met jongeren met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking/autisme. Het samenwerken in teamverband, de uitdaging om de ander, of dat nu een collega is of een cliënt, in hun kracht te zetten. Dat vind ik het mooie aan het werken met mensen. Samen kijken naar wat wél kan.

Later in mijn leven, tijdens mijn zwangerschap, heb ik zo’n positieve ervaring opgedaan met yoga en de bijkomende ademhalingstechnieken dat ik dit veel gedaan heb en doe. Het mooie van yoga is dat ik steeds bij mezelf in kan checken hoe het met me gaat en wat ik nodig heb.

Weer later is aikido op mijn pad gekomen. Op de mat tijdens de aikido les vind ik het bijzonder interessant hoe je met de ander samen kan trainen en wat je hier in tegenkomt bij jezelf. Het inschatten, incasseren en doseren van je kracht, afstand, timing, samen technisch beter worden en de rust vinden in de chaos van de beweging of aanval. Allemaal principes die terug komen in Rots en Water. In 2018 heb ik mijn zwarte band gehaald in aikido. Ik ben gecertificeerd Rots en Water docent en heb daarnaast de verdieping gedaan focus op meisjes en vrouwen.

Maar ook thuis in mijn samengestelde gezin, als (bonus) moeder van vier kinderen in de puberleeftijd word o.a. mijn zelfbeheersing op de proef gesteld en weet ik dat ik dit mijn leven lang zal blijven leren. Het blijft de weg er naar toe die minstens of wellicht boeiender is dan het eindpunt…

Het trainen van je intuïtie, je eigen pad durven gaan. Ik vind het heel mooi om jongeren en volwassen hierbij te begeleiden. Mijn kracht is mijn eigen kwetsbaarheid en mildheid (ju) in te durven zetten en daarmee de levensenergie (ki) weer te laten stromen. Juist durven kijken naar de pijn, zorgt dat blokkades minder groot worden en je verder kunt groeien.

Als je nog meer over mij wilt weten, kijk dan hier.

Marieke Awater

Hallo, mijn naam is Marieke Awater, geboren in Nijmegen. Ik heb samen met mijn man 9 jaar in Brabant gewoond en nu al ruim 35 jaar in Beuningen waar onze drie kinderen zijn geboren. In het verleden heb ik in een Ziekenhuis in Tilburg en in het revalidatiecentrum St. Maartenskliniek gewerkt als activiteitentherapeut. Daarna heb ik als persoonlijk begeleider voor mensen met NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel) gewerkt. Op dit moment geef ik alleen yogalessen.
Zelf ben ik in 2012 gestart met het volgen van yogalessen. Het bracht mij rust en beter in balans, iets wat ik op dat moment erg nodig had. Mijn lichaam werd ook soepeler en sterker en dat is mooi meegenomen. Dit is naast mijn hobby’s wielrennen en wandelen een goede combinatie.
In 2018 heb ik mijn eerste opleiding tot Hatha docent afgerond en ben ik gestart met lesgeven aan een groepje mensen met NAH.
Met het lesgeven aan deze doelgroep is mijn passie voor het geven van yoga begonnen. Ik werd erg enthousiast van het lesgeven, wat in het begin ook best wel spannend was. Ik wilde meer in deze richting en merkte dat er ook behoefte was aan yoga op een stoel en heb een aanvullende opleiding gevolgd bij stoelyoga Nederland (Paula Jap Tjong). Het is een mooie toevoeging voor mijn yogalessen en ik maak hiermee yoga voor een grotere groep mogelijk. Immers niet iedereen is in staat om op een mat houdingen aan te nemen.
Na het doormaken van een burn out ben ik in februari 2022 gestopt met mijn werk als persoonlijk begeleider. Ik heb het contact met de cliënten zeker gemist. Maar uiteindelijk bleek het een goede keuze te zijn. Er ontstond rust en ruimte om meer lessen te gaan geven en me verder te gaan verdiepen in yoga. Inmiddels heb ik ook de opleidingen tot yin yoga docent en ademcoach afgerond. Ik wil me blijven ontwikkelen door het lezen over yoga en het volgen van workshops en Webinars. Ik hoop dit nog lang met enthousiasme te blijven doen. 
Je kunt me op meerdere dagen vinden bij Michi. Ik ervaar dit trainingscentrum als een professionele organisatie met persoonlijke aandacht voor de leden. Ik vind het leuk in deze warme en gezellige omgeving mensen te ontmoeten en enthousiast te maken voor yoga.

Kitty van der Vooren

Yoga is voor mij een oplaadmoment helemaal voor mezelf. Rust en ruimte in mijn hoofd, bewustwording. Yoga heeft me geleerd bewust te zijn van mijn grenzen, van hoe met me is en te handelen op basis van wat ik op dat moment nodig heb. Niet alleen op de mat, maar juist ook in het dagelijks leven. Yoga help me in balans te blijven en om gezonder ouder te worden. 

Geboren in Nijmegen, opgegroeid in Nijmegen en Beuningen. Ik woon nu met mijn man Robert en onze twee dochters Julie en Ilse in Beuningen. Ik word blij van: yoga natuurlijk , mijn gezin, hockeyen, dansen, buiten zijn (en lekker knus binnen opwarmen met een boekje op de bank), wandelen, Zweden. 

15 jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met meditatie en daarna tijdens een meditatieretraite ook met yoga. Ik heb meerdere meditatie-, mindfulness- en yoga workshops gedaan. Om eerlijk te zijn had ik nooit gedacht dat ik uiteindelijk een opleiding zou volgen als Yin yogadocent. Heel suf leek Yin yoga mij, totdat ik uit nieuwsgierigheid een les probeerde, toen was ik verkocht. 
Je hoeft niets te kunnen, je kunt het gewoon leren. Yin yoga is een mooie, zachte, toegankelijke vorm van yoga, waarvoor geen spierkracht gebruikt wordt en waarbij je diep tot in het bindweefsel rekt. Onze gewrichten worden heel langzaam stijver en dat begint al vanaf ons 25e jaar. Door 3-5 minuten in een houding te liggen wordt de doorstroming van het vocht in je bindweefsel bevorderd. Dat creëert ruimte en flexibiliteit. 
En dat alles door ‘gewoon’ in een houding te liggen. En het enige wat je hoeft te doen is je adem te volgen en te observeren wat er gebeurt, met je aandacht bij je lichaam, bij je adem. En iedere les weer opnieuw bekijken wat op dat moment voor jou de perfecte houding is, waarbij je een constante rek opzoekt, waarbij je je ambitie loslaat, waarbij je niet kijkt naar wat jouw buurvrouw kan, maar jouw eigen houding ontdekt, zonder te forceren. 

‘Trainingscentrum Michi biedt iedereen de mogelijkheid lichaam en geest te ontwikkelen, plezier te hebben en elkaar te ontmoeten’. Dat spreekt mij aan en daar maak ik graag deel van uit, zowel als docent als yogi. Fijn dat ik nu ook deel mag uitmaken van het vast Michi team. Zie ik je op de mat?

Jwalant (Jay) Yagnik

I was born in a small town in India. I began yoga at an early age, with my mother, who is a Yoga teacher. Here in Nijmegen, I study Physics and Astronomy at the Radboud University, but before that, I was a teacher of Physics and English in India. Before coming to the Netherlands, I got my diploma in Yoga Education from India, where I studied various forms of Yoga, Naturopathy, Ayurveda and the science behind all Yoga practices. After coming to the Netherlands, I felt that I missed the simplicity of yogic life, regular yoga practice and I also missed teaching. Fortunately, at Michi, I will be able to both practice as well as teach yoga.

Wida Hedayat

Mijn naam is Wida Hedayat. Ik ben van Perzische afkomst en opgegroeid in een familie van artsen en apothekers. Als kind was ik altijd in de natuur te vinden. Nieuwsgierig naar alles wat daar leefde en groeide, en om te leren van de Ayurvedische kennis over voeding en kruiden. Ik leefde met het ritme van de natuur.

In Nederland deed ik een mindfulness training waar Yoga onderdeel van uitmaakte. Ik was enthousiast en wilde meer weten over de principes van de yogahoudingen (Asana) en ademhalingstechnieken (Pranayama). Toen ben ik een opleiding bij yogaschool Ron van der Post in Nijmegen gaan volgen. In 2015 heb ik de driejarige opleiding in Dynamische Hatha Yoga afgerond. In 2018 heb ik mijn Yin Yoga Docent diploma gehaald aan de Arhanta yogaschool. Daarnaast heb ik de afgelopen jaren verschillende bijscholingen en yogaretraites gevolgd.

Lichamelijke beweging en bezig zijn met gezondheid hoort bij mijn leven. Naast Yoga beoefen ik ook de Taoïstische bewegingsleer Qigong en Zhineng Qigong. Ik ben op reis gegaan naar het Wudang gebergte in China, de bakermat van het Taoïsme. Daar heb ik verschillende intensieve trainingen gevolgd in Kung Fu, Qigong en staande meditatie. Ook ben ik in mijn reis op zoek gegaan naar het boeddhisme en heb verschillende boeddhistische meditaties gedaan. In 2017 heb ik mijn diploma tot Zhineng Qigong docent gehaald aan het Chi Neng instituut in Arnhem. 

Voor verdere verdieping in de Chinese geneeskunde ben ik in 2019 begonnen met een hbo-opleiding Klassieke Acupunctuur aan de Academie Qing-Bai. Ik hoop in 2023 deze opleiding af te ronden en daarna mijn eigen praktijk te beginnen.

Naast mijn interesses in beweging, voeding en geneeskunde, houd ik van de Perzische poëzie. Ik lees graag de gedichten van Rumi en Khayyam, en schrijf ook zelf gedichten voor mijn geliefden. Vaak gaan deze over de schoonheid van de natuur. Dat is iets dat ik uit de Perzische cultuur in me draag. Ik ben dan ook heel graag in de natuur, om te wandelen, te genieten en me te blijven verwonderen.

Natalie Kramer

Geboren en getogen in de buurt van Amsterdam, met roots op Curacao en in Friesland, ben ik altijd op zoek geweest naar vrijheid en verandering in mijn leven. Na mijn middelbare school ben ik naar Rotterdam gegaan voor mijn studie bedrijfskunde. 
Na een tiental jaren in het bedrijfsleven gewerkt te hebben – als consultant zorgde ik dat ik voldoende variatie in mijn loopbaan had – voelde ik dat dit niet meer bij me paste. Alleen ik had geen idee wat dan wel. 
Ik heb een uitstap gemaakt naar het basisonderwijs, en heb stage gelopen op basisscholen in Amsterdam Zuid-Oost. 
Doordat we met ons gezin – mijn man en drie dochters - naar Lausanne in Zwitserland gingen verhuizen, heb ik de opleiding tot leerkracht niet afgemaakt. 
In Zwitserland ben ik in aanraking gekomen met yoga. En heb ik mijn liefde voor de bergen en outdoor verder ontwikkeld. 
Ik ben yoga gaan doen om me fysiek flexibel en krachtig te blijven voelen, maar al snel merkte ik dat yoga veel meer brengt. Ik voelde dat mijn energie na yoga anders was en ik me een stuk rustiger in mijn hoofd voelde. 
In 2018 heb ik – weer terug in Nederland - de 3-jarige docentenopleiding dynamische hatha yoga bij Ron van der Post in Nijmegen afgerond. Deze opleiding is erkend door en gelieerd aan de Brahmrishi Yoga Training College, een afdeling van de Punjab Universiteit van Jaipur in India. Naast aandacht voor de asana’s (de houdingen) is er veel aandacht voor de achterliggende yoga filosofie en het mentale en dieperliggende aspect van yoga. Dat wat yoga voor mij juist zo bijzonder maakt. 
Daarnaast heb ik een docentopleiding Yin Yoga afgerond bij Arhanta Yoga. Als docent en persoon blijf ik me verder ontwikkelen en verdiepen in yoga. 
Sinds 2017 geef ik les op verschillende locaties in Nijmegen en omgeving. In mijn lessen wil ik je meegeven om kracht, energie en mildheid voor jezelf te ontwikkelen. Juist door los te laten en niet teveel te willen in een houding, kun je jezelf ruimte geven in je lijf en je hoofd, en vanuit die ruimte kan kracht en flexibiliteit zich ontwikkelen. En kan energie gaan stromen. Niet alleen op de yogamat, maar juist ook daarbuiten. 

Simon Verweij

Hoi, ik ben Simon Verweij. Ik woon in Lent en ben geboren op 2 April 2008. Ik doe karate sinds 2014 en zit in de groep van 13 tot 15 jaar oud en train elke vrijdag. Ik help op vrijdag ook mee met lesgeven bij de groep van 8 tot 9 jaar oud. Ik zat op de basisschool Het Talent en doe nu Havo op het Citadel college.

Sven Rietveld

Mijn naam is Sven en ik help bij de lessen van de 4 uur, 5 uur en de 6 uur groep op de vrijdag. Zelf train ik natuurlijk ook en momenteel heb ik de 4e kyu. Ook doe ik aan boksen. Zelf zit ik op het Canisius college en doe ik daar VWO en ik help bij de karatelessen sinds 2022.
Share by: