Waar werk en privé gescheiden zijn door een enkele muur

Suze-Nanne Hermsen-Litjens • nov. 13, 2020

Suze-Nanne

Waar werk en privé gescheiden zijn door een enkele muur

In Nederland zijn 70% van alle bedrijven waar meer dan één persoon werkzaam is, familiebedrijven. Hoewel wij nog niet zo lang een familie zijn en ons derde familielid iedereen graag uitbundig welkom heet op geheel vrijwillige basis, mogen wij ons ook onder de noemer familiebedrijf scharen. En wát voor één! Niek en ik werken nu beide fulltime voor Michi. Maar het is zoveel meer dan alleen ons werk. Het is ons levenswerk. Michi bestond al toen ik Niek leerde kennen. Door de verhuizing naar Staddijk met ons eigen pand, de verbouwing en alle activiteiten die we samen op gingen zetten, werd Michi van ons beide. Ook op papier, want Michi ging van eenmanszaak naar VOF. 

We waren pas een half jaar samen toen we getipt werden over Staddijk. De mensen die hun vraagtekens hadden bij ‘al zo vroeg zo’n grote stap zetten’ werden niet direct gerust gesteld toen ze met ons door het pand liepen in de pre-verbouwing tijd. Een verliefd stel dat allemaal geweldige dingen zag in een verschrikkelijk afgeleefd, vies, donker en oud gebouw. Hadden we niet gewoon een roze bril op? Ja, zeker. Wij zagen namelijk de potentie van dit prachtige pand en van het leven dat we hier samen konden opbouwen. Het tekenen van het koopcontract werd een uur na het ondertekenen van ons geregistreerd partnerschap gepland. ‘Ja hoor, dan kunnen we. We zijn er toch!’ De inmiddels overtuigde ouders waren er ook bij. Allemaal in ons nette pak. 

We hebben onszelf die periode vaak de vraag gesteld hoe we werk en privé gescheiden gingen houden. Kan dat überhaupt als je samen een bedrijf hebt en daar ook woont? Ons ‘werk’ is officieel gescheiden van ons huis door een enkele muur. Deze hebben we overigens zelf dichtgemetseld. Het is een vraag die we ons blijven stellen. Zeker omdat het woord ‘werk’ geen eer doet aan dat wat we doen en willen bereiken met Michi. Michi is zo’n groot deel van ons leven dat het onmogelijk is om dit deel uit te schakelen zodra je de voordeur doorkomt. Zelfs op vakantie, ver weg van Staddijk 41, of tijdens een lekkere wandeling in het park fantaseer je samen in alle rust over nieuwe mogelijkheden, kansen, mooie dingen die we willen maken, etc. En dat vind ik heerlijk. Ik vind het fantastisch om samen met Niek te wonen, te ‘werken’ en te sporten. Oh ja, want we beoefenen ook beide karate. Ik weet dat sommige mensen hier absoluut niet jaloers op zijn, maar wij genieten er met volle teugen van. Daar komt bij dat we heel veel samen betrokken zijn bij de opvoeding van Gijs. En Gijs daarbij ook zeer betrokken is bij Michi, die hier opgroeit. 

Er zijn echt wel momenten dat het vervelend kan zijn dat ‘werk’ en privé zo in elkaar overlopen. Als ik een avondje trainen oversla, blijf ik eraan herinnerd worden dat ik niet ben gaan trainen door het geluid van kiai’s uit de keuken (nou ja, door die dichtgemetselde muur achter de keuken). En hoewel we het leukste kind van de wereld hebben, is hij echt niet altijd vrolijk en blij. Die momenten sta je soms ook tussen de mensen die je graag vriendelijk te woord wil staan, die dan vaak lachend en geduldig knikken dat ze dit wel herkennen. Nog steeds lopen er regelmatig mensen door onze tuin en kijken ze door ons woonkamerraam naar binnen om eens te kijken wat er toch is geworden van dat oude jongerencentrum. Maar ach, dat went. Ik zou met niemand willen ruilen.

Ik denk ook dat dit een bekend fenomeen moet zijn bij meer familiebedrijven. Het woord alleen al suggereert dat het scheiden van werk en privé onmogelijk is. En dat is goed.


Suze-Nanne

door info 17 mei, 2024
Is Hatha yoga beter dan Yin yoga? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
Meer posts
Share by: