Waarom Karate examen doen?

Suze-Nanne Hermsen-Litjens • nov. 27, 2020

Suze-Nanne

Waarom Karate examen doen?

Ieder half jaar krijgt iedereen die regelmatig traint de mogelijkheid om examen te doen. Zowel de jeugd als volwassenen. Zo’n examen is voor iedereen spannend. En dat went niet, want steeds heb je andere ontwikkelingen om te laten zien aan je docent. En dan moet het natuurlijk maar net goed gaan die dag! Maar waarom zou je eigenlijk examen doen? De motivaties lopen uiteen. Een aantal wil zo snel mogelijk die zwarte band om kunnen knopen, anderen willen niet achter lopen bij trainingsvriendjes, weer anderen willen gewoon graag een plekje naar voren komen bij het opstellen, en dan heb je er nog een aantal van wie die examens eigenlijk helemaal niet zo hoeven. Ze zijn zeker niet verplicht, maar toch voelen de examens voor een aantal als één van de belangrijkste onderdelen van het trainen van karate. 

Voor mij zijn examens de eerste twee jaar van mijn karate tijd enorm belangrijk geweest. Ik wilde zo snel mogelijk verder komen. Dat lukte ook best aardig. Al snel trainde ik vier avonden in de week op twee locaties, ging ik regelmatig naar internationale trainingsstages (waaronder een bijzondere reis naar Okinawa waar ik les kreeg van alle internationale grootheden én de grootmeester Higaonna Sensei) en daardoor kreeg ik het voor elkaar om na twee jaar al een 4e kyu te bemachtigen (een groene band met een streep). Het examen daarna ging ik op voor een bruine band. Dit doe je bij het centrale examen in Wageningen onder toeziend oog van Chief Instructor Sensei Sydney Leijenhorst en overige dojo-leiders vanuit het hele land. Ik zat volledig in de flow en werkte hard om klaar te zijn voor dit examen.

Vlak voor het examen bleek ik zwanger te zijn van Gijs. Prachtig nieuws natuurlijk, maar ik voelde de moed in mijn schoenen zakken wat betreft het examen waar ik zo hard voor getraind had. Ik pakte de telefoon en voelde me vrij dom toen ik aan de verloskundige vroeg of ik wel karate examen mocht doen terwijl ik zwanger was. Wie ging daar nou op antwoorden dat dat een goed idee was? Tot mijn verbazing zei hij dat het geen probleem was. Sparren ook niet? (me nog dommer voelend) Nee, hoor, het is nog zo klein en zit zo diep verstopt, zó hard zullen ze je wel niet te grazen nemen. Opgelucht en bevreemd over het idee dat ik dus gewoon mét baby in mijn buik examen kon gaan doen, ging ik mij klaarmaken voor de laatste trainingen voor dit examen.

Toen ik mijn bruine band behaalde was ik 8 weken zwanger. Daarna was het natuurlijk wel even klaar met examens. Hoewel ik tot 38 weken zwangerschap meegetraind heb (hier en daar wat aangepast) was dat vooral gericht op een spoedig herstel na de bevalling zodat ik daarna snel de draad weer op kon pakken. Zo’n plan loopt natuurlijk altijd anders. Het duurde gevoelsmatig enorm lang voor ik weer op mijn oude niveau terug was. Toen ik op dat punt kwam kreeg ik weer gezondheidsklachten waardoor ik weer opnieuw kon beginnen met de opbouw. Inmiddels is mijn laatste examen 2,5 jaar geleden en heb ik ervaren dat er belangrijkere dingen in het leven zijn dan karate examens. In die tijd heb ik echter continu hard gewerkt aan mijn herstel, de terugkeer naar de dojo en mijn oude niveau en naar het verder komen in mijn karate ontwikkeling.


Over een paar weken ga ik weer op examen. En om antwoord te geven op de vraag waarom je karate examen zou doen? Voor mij is dit niet meer zozeer de gretigheid om zo snel mogelijk verder te komen, maar is het behalen van de volgende graad wél een beloning voor mijn harde werk van de afgelopen jaren. En dat is het mooie aan karate. Ieder doorloopt zijn eigen ontwikkeling en komt daar tot nieuwe inzichten. Dus als mensen alleen maar examen doen om zo snel mogelijk die zwarte band te halen om dat via Instagram wereldkundig te kunnen maken, dan is dat een prima motivatie. Want wat je motivatie ook is, om die zwarte band te behalen moet je heel veel en heel hard trainen en dat is voor iedereen hetzelfde.


Suze-Nanne

door info 17 mei, 2024
Is Hatha yoga beter dan Yin yoga? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
Meer posts
Share by: