Wat is Rots en Water?
Wat is Rots en Water?
Wat zijn vandaag de dag, in deze tijd met veel prikkels, de druk van sociale media, het toegenomen schermgebruik, de snelle informatie en het gewend zijn aan vlotte invulling van behoeftes, de uitdagingen voor de kinderen?
Het behouden van een goede focus; het vergroten van je spanningsboog. Ook jezelf kunnen beheersen, zonder je te laten ‘verleiden’ door impulsen, reclame of groepsdruk is bij veel kinderen een moeilijke vaardigheid.
Een andere uitdaging die elke Rots en Waterles spelenderwijs aan bod komt is: “omgaan met gevoelens”. Ik zie veel kinderen in hun hoofd zitten. 'Doe ik het goed genoeg? Ziet de juf mij? Ben ik stoer/grappig/lief/slim genoeg? Mijn ouders gaan scheiden en waar ga ik dan wonen? Het lukt me niet, ik kan het dus niet'. Het is spannend om te voelen, om je lijf te voelen, want dan komen er mogelijk ook gevoelens van spanning en ongemak. Toch is het ventileren en het erkennen van deze emoties heel krachtig.
In deze tijd, krijgen kinderen veelal op verschillende kanalen de boodschap dat het leven vooral
leuk, grappig en cool moet zijn. Waar krijgen zij de ervaring dat ‘vies’ net zo bij het leven hoort als ‘lekker’? Of ‘dood’ hoort bij het ‘leven’? En gevoelens van angst, boosheid, verdriet, jaloezie er mogen zijn? Natuurlijk doe je als ouder ontzettend je best om belangrijke normen en waarden mee te geven. Maar ik weet zelf, als ouder, dat dit echt een ontzettende uitdaging kan zijn, in een wereld die er momenteel zo anders uit ziet.
In mijn lessen ga ik vertragen. Want juist door te vertragen, kom je bij je gevoel. De kinderen gaan spelenderwijs en vaak in tweetallen samen verschillende oefeningen doen. Oefeningen die erg uitnodigend zijn om uit je hoofd te komen en in je lijf. Waardoor ze weer bewust en onbewust contact maken met hun lichaam. Vervolgens is het aan mij als trainer om hier ‘zonder oordeel’ met ze naar te kijken. ‘Hé, wat gebeurt er nu?’ en ‘waar voel ik dit?’ zijn eerste stappen. Zonder oordeel is ontzettend belangrijk, zodat ze gaan ervaren dat het okay is om allerlei emoties te hebben.
Daarna gaan we vanuit rust richting geven aan deze emoties. Wat kun je doen als je boos bent? Wat helpt jou dan niet en wat helpt je wel? Hoe kom ik weer terug in mijn kracht? Alle oefeningen in de les zijn erop gericht om kinderen te laten ervaren en ontdekken hoe je je
mentaal en fysiek sterk kan voelen.
Terug naar het grote Web. Ieder kind volgde tegelijk met de andere kinderen zijn eigen draad. Wat doe je als je in de knoop zit? Als je te hard trekt, knapt je draad. Samenwerken? Heb je hulp gevraagd? Kun je jezelf beheersen? Er was geen ‘kortere route’ naar het eindpunt. Dat was voor enkele kinderen heel frustrerend. Zo is het leven. Er is soms simpelweg geen ‘shortcut’. Je komt dingen tegen en wat dan? Hoe ga je dan om met deze frustratie?
Ik gun elk kind in deze tijd bovenstaande levenslessen. Omdat het leren vallen net zo goed bij het leven hoort, als het leren opstaan. Dat is weerbaarheid. Op deze manier kan een kind, vol vertrouwen, veerkrachtig in het leven staan.
Tineke