Wat is Rots en Water?

Tineke Klaassen • nov. 20, 2020
Tineke Klaassen

Tineke

Wat is Rots en Water?

Rots en Water is een psychofysiek weerbaarheidsprogramma waarbij kinderen hun zelfvertrouwen en zelfbeheersing verder ontwikkelen en vergroten door het doen van allerlei fysieke oefeningen en spelletjes. Dit in combinatie met momenten van zelfreflectie en altijd een vertaling naar het dagelijks leven. Maar wat doen we dan? Dat kan ik het beste uitleggen aan de hand van een recente les. Ik gaf de les aan kinderen van 10 tot 12 jaar. De kinderen uit mijn groep klauterden behendig door en onder allerlei draden wat samen een mega groot spinnenweb was. Waarom? Omdat het Halloween was en dit thema aansluit bij deze leeftijd: daardoor was de betrokkenheid van de kinderen groot. Maar als trainer had ik hier natuurlijk wel een gedachte bij. 

Een voorwaarde is dat er plezier in de les is. Kinderen leren het beste als ze er plezier in hebben en lol mogen maken. Dit werkt voor volwassenen ook zo, maar soms geven we onszelf weinig speelruimte. Door voor de kinderen een spelsituatie te creëren, ontstaat er een veilige situatie waarin ik als trainer moeilijke vaardigheden kan oefenen met ze! 
Wat is Rots en Water

Wat zijn vandaag de dag, in deze tijd met veel prikkels, de druk van sociale media, het toegenomen schermgebruik, de snelle informatie en het gewend zijn aan vlotte invulling van behoeftes, de uitdagingen voor de kinderen

Het behouden van een goede focus; het vergroten van je spanningsboog. Ook jezelf kunnen beheersen, zonder je te laten ‘verleiden’ door impulsen, reclame of groepsdruk is bij veel kinderen een moeilijke vaardigheid.

Een andere uitdaging die elke Rots en Waterles spelenderwijs aan bod komt is: “omgaan met gevoelens”. Ik zie veel kinderen in hun hoofd zitten. 'Doe ik het goed genoeg? Ziet de juf mij? Ben ik stoer/grappig/lief/slim genoeg? Mijn ouders gaan scheiden en waar ga ik dan wonen? Het lukt me niet, ik kan het dus niet'. Het is spannend om te voelen, om je lijf te voelen, want dan komen er mogelijk ook gevoelens van spanning en ongemak. Toch is het ventileren en het erkennen van deze emoties heel krachtig.


In deze tijd, krijgen kinderen veelal op verschillende kanalen de boodschap dat het leven vooral leuk, grappig en cool moet zijn. Waar krijgen zij de ervaring dat ‘vies’ net zo bij het leven hoort als ‘lekker’? Of ‘dood’ hoort bij het ‘leven’? En gevoelens van angst, boosheid, verdriet, jaloezie er mogen zijn? Natuurlijk doe je als ouder ontzettend je best om belangrijke normen en waarden mee te geven. Maar ik weet zelf, als ouder, dat dit echt een ontzettende uitdaging kan zijn, in een wereld die er momenteel zo anders uit ziet. 

Wat is Rots en Water

In mijn lessen ga ik vertragen. Want juist door te vertragen, kom je bij je gevoel. De kinderen gaan spelenderwijs en vaak in tweetallen samen verschillende oefeningen doen. Oefeningen die erg uitnodigend zijn om uit je hoofd te komen en in je lijf. Waardoor ze weer bewust en onbewust contact maken met hun lichaam. Vervolgens is het aan mij als trainer om hier ‘zonder oordeel’ met ze naar te kijken. ‘Hé, wat gebeurt er nu?’ en ‘waar voel ik dit?’ zijn eerste stappen. Zonder oordeel is ontzettend belangrijk, zodat ze gaan ervaren dat het okay is om allerlei emoties te hebben.

Daarna gaan we vanuit rust richting geven aan deze emoties. Wat kun je doen als je boos bent? Wat helpt jou dan niet en wat helpt je wel? Hoe kom ik weer terug in mijn kracht? Alle oefeningen in de les zijn erop gericht om kinderen te laten ervaren en ontdekken hoe je je mentaal en fysiek sterk kan voelen. 

Wat is Rots en Water

Terug naar het grote Web. Ieder kind volgde tegelijk met de andere kinderen zijn eigen draad. Wat doe je als je in de knoop zit? Als je te hard trekt, knapt je draad. Samenwerken? Heb je hulp gevraagd? Kun je jezelf beheersen? Er was geen ‘kortere route’ naar het eindpunt. Dat was voor enkele kinderen heel frustrerend. Zo is het leven. Er is soms simpelweg geen ‘shortcut’. Je komt dingen tegen en wat dan? Hoe ga je dan om met deze frustratie? 

Ik gun elk kind in deze tijd bovenstaande levenslessen. Omdat het leren vallen net zo goed bij het leven hoort, als het leren opstaan. Dat is weerbaarheid. Op deze manier kan een kind, vol vertrouwen, veerkrachtig in het leven staan. 



Tineke

bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
achter de schermen
door info 12 jan., 2024
Wil je weten wat ons zoal bezighoudt bij het runnen van Trainingscentrum Michi? Lees hier over een kleine greep uit alle dingen die we doen.
Meer posts
Share by: