Rots en Water training

De Rots en Water training is een psycho-fysieke weerbaarheidstraining voor jongens en meisjes in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Dat houdt in dat er vanuit fysieke oefeningen, spellen waarbij lekker wordt bewogen, gewerkt wordt aan sociale en communicatieve vaardigheden zoals contact maken, grenzen aangeven, feedback geven en ontvangen, luisteren naar elkaar en vele anderen. We werken in kleine groepjes en de wekelijkse lessen duren ongeveer 45 minuten. 

De Rots en Water training is geschikt voor alle kinderen. Voor de kinderen die gepest worden, maar ook voor kinderen die pestgedrag vertonen en hier graag anders mee omgaan. Het is geschikt voor kinderen die onzeker zijn en wat assertiever mogen worden, maar ook voor kinderen die vaak als ‘druk’ bestempeld worden en juist mogen leren op welke manier ze hun energie het beste kunnen inzetten. Alle kinderen in de Rots en Water training leren van elkaar en helpen elkaar bij de oefeningen. Samenwerken is een belangrijke factor in de lessen. Kinderen leren zich op deze manier ook goed in de ander te verplaatsen. Allemaal vaardigheden waar ze in het dagelijks leven veel aan hebben. 
Logo Rots Water Nijmegen

Lees hier de Blog van docent Tineke

'Wat is Rots en Water?'

Verloop Rots en Water training

We hebben een aantal proefles/instroommomenten in het jaar om de continuïteit van de groep te kunnen waarborgen. Dit omdat we, in tegenstelling tot andere Rots en Water trainingen, doorlopende groepen aanbieden. Kids krijgen op deze manier de ruimte om in hun eigen tempo te werken aan hun doelen. Sommige doelen zijn nou eenmaal niet behaald in 8 of 10 weken en hebben wat oefening en herhaling nodig om goed geïmplementeerd te worden. Gemiddeld blijven kinderen tussen de 6-12 maanden bij de groep. Sommige hebben hun doelen al eerder afgerond, maar blijven om te werken aan nieuwe doelen of omdat het gewoon zo gezellig is. Wie houdt er nou niet van samen spelen en bewegen in een veilige groep waar iedereen met respect met elkaar omgaat?! 

Ander voordeel van deze manier is dat kids in eerste instantie de nieuwe leerling zijn en leren van de kids die al langer bij de groep zijn. Vervolgens zijn zij zelf de ervaren leerling en kunnen ze de andere nieuwe leerlingen helpen bij hun oefeningen. Dit geeft een extra verdieping in het aanleren van sociale en communicatieve vaardigheden. Iedereen geeft zelf aan wanneer hij of zij voldoende heeft geleerd en klaar is om verder te gaan naar iets anders. Tweemaal per jaar, voor de zomer- en kerstvakantie, sluiten we af met een speciale les: het doorslaan van een plankje. Dit zijn vaak mooie momenten om naartoe te werken en ook logische momenten om hiermee je Rots en Water training af te ronden, hoewel dat natuurlijk niet al na één keer het geval hoeft te zijn. 

Volgende proeflesmomenten

Les Tijd
Woensdag 6-9 jaar 16.00 - 16.45 15 mei 2024
Woensdag 6-9 jaar 17.00 - 17.45 15 mei 2024
Woensdag 10-12 jaar 17.00 - 18.00 15 mei 2024
Vrijdag 10-12 jaar 15.30 - 16.30 17 mei 2024

Werken aan doelen

Tijdens de Rots en Water training werkt iedereen met een eigen doel. Door de docenten wordt er gestimuleerd om na te denken over wat de kids zelf willen leren en niet per definitie over te nemen wat ze horen van de docent op school of hun ouders. Natuurlijk komen tijdens de lessen veel diverse vaardigheden aan bod en leren ze dus veel meer dan alleen te werken aan hun eigen doel. Hiermee wordt de fysieke en mentale weerbaarheid van het kind op een brede manier vergroot. Iedere deelnemer krijgt bij de start een boekje waarin ze zelf hun doelen kunnen formuleren. 

Methode

Rots en Water training is een internationaal erkende methode die ontwikkeld is ter bevordering van de fysieke en mentale weerbaarheid van kinderen op een speelse en actieve manier. Inmiddels is er aardig wat onderzoek gedaan naar de effecten van deze trainingen en die zijn zeer positief. Al onze docenten zijn opgeleid bij het Rots en Water Instituut Nederland.

Wat komt er na de Rots en Water training?

Als je je je Rots en Water training hebt afgerond, ben je in principe klaar om te gaan doen wat je wil. Mocht je het nou fijn vinden om toch door te gaan met iets waar dezelfde veiligheid en onderling respect wordt geboden, dan kan je bijvoorbeeld terecht bij de Girls Only trainingen. Deze zijn voor meiden van 12-14 en 15-17 jaar. In kleine groepjes gaan zij aan de slag met thema’s waar meiden van deze leeftijd mee te maken krijgen, zoals stress, social media gebruik en seksualiteit. Daarnaast leer je hoe je jezelf kunt verdedigen in vervelende situaties. 
Een andere optie is om eens een proefles karate volgen. De overlap tussen Rots en Water training en karate is vrij groot. In beide gevallen leer je steviger in je schoenen staan, leer je je grenzen kennen en aangeven, ga je met respect met elkaar om en dit alles in de gestructureerde en veilige omgeving van een traditionele karate les. 
Rots en water Nijmegen handen vast

Kosten

De contributie bedraagt € 38 per maand. 

Bovenstaande is het geldende tarief per 01-01-2024. Al onze contributie bedragen en kortingen vind je terug op deze pagina.

Lestijden

Leeftijd Woensdag Vrijdag
6 - 9 jaar 16.00 - 16.45 -
6-9 jaar 17.00 - 17.45 -
10 - 12 jaar 17.00 - 18.00 15.30 - 16.30

Alle Rots en Water lessen zijn op onze locatie op Staddijk 41 in Nijmegen.


Lestijden na de zomervakantie:

Leeftijd Woensdag Donderdag
6-9 jaar 15.00 - 15.45 -
6-9 jaar 16.00 - 16.45 -
10-12 jaar 16.00 - 17.00 17.00 - 18.00
Docenten Rots en Water
De Rots en Water lessen voor jeugd van 6-9 jaar wordt gegeven door Lotte Zonderland. De lessen voor jeugd van 10-12 jaar worden gegeven door Mirjam Wijnen en Tineke Klaassen
Rots Water Nijmegen
Rots Water Nijmegen

Andere lessen bij Trainingscentrum Michi

Bij Trainingscentrum Michi kan je terecht voor diverse lessen voor de ontwikkeling van lichaam en geest. Zo hebben we voor jeugd en volwassenen lessen in karate. De jeugd kan, naast Rots en Water,  ook bij ons terecht voor de Girls Only training, dit is een weerbaarheidstraining. Daarnaast hebben we diverse yogalessen

Gratis proefles Rots en Water?

Share by: