Naar binnen keren

Renate Bollen • dec. 03, 2021

Renate

Naar binnen keren

Of ik er aan had gedacht dat ik een blog zou schrijven over het thema stilte en naar binnen keren. Nee dus .. En het is ook nogal een dingetje, er zitten voor mij namelijk verschillende kanten aan, vooral op dit moment waarop we letterlijk van hogerhand worden gedwongen naar binnen te gaan. Daar word ik niet blij van, graag bepaal ik zelf wanneer ik naar binnen ga en de buitenwereld de buitenwereld laat.
Net zoals met de winter, het weer en het ontbreken van licht dwingen mij als het ware naar binnen. Maar ook daar heb ik in het begin veel moeite mee, liever heb ik goed weer en langer daglicht en blijf ik meer buiten. Het min of meer onvrijwillig naar binnen keren kan ik daarom soms als heftig, confronterend en ongemakkelijk ervaren.
Maar als ik uiteindelijk noodgedwongen naar binnen keer, herinner ik mij opeens weer dat ik er eigenlijk wél blij van word! Het gaat met name om de rust die ik ervaar als ik mij kan afsluiten van alle prikkels om mij heen, waardoor ik makkelijker de connectie kan maken met mijzelf en met de behoeften en verlangens die ik heb. Waar ik anders zo maar aan voorbij kan fietsen door alle drukte in mijn leven. En paradoxaal genoeg heb ik deze tijd van naar binnen keren ook nodig om te kunnen omgaan met de weerstand tegen het onvrijwillig naar binnen keren. Deze weerstand kan dan verzachten naar een aanvaarden.

De weken rond de jaarwisseling is voor mij een periode waar ik graag tijd neem voor stilte. In de aanloop naar het einde van het jaar, merk ik weer hoeveel ik heb gedaan het hele jaar. En dan is er behoefte aan een tijd niets doen, niets moeten, niets willen, alleen maar zijn. Zijn met dat wat is, in stilte. Kijkend en voelend met de ogen naar binnen gericht, naar afgelopen jaar en gericht op de weg die ik komend jaar wil volgen. Op deze manier ervaar ik naar binnen keren als heerlijk, als inspirerend en als voedend voor mijn lichaam en mijn ziel.

Maar toch, toch is die drempel blijkbaar vaak hoog in het dagelijkse leven, om verplichtingen, computer en telefoon aan de kant te leggen en tijd te nemen om de stilte en rust in mijzelf op te zoeken. En helaas kan ik daar niet steeds een paar weken voor uittrekken. Gelukkig zijn er momenten die mij helpen om die verbinding met mijzelf, met mijn verlangens weer terug te vinden. Yoga is er daar één van. Zodra ik de yoga mat uitrol, vervaagt de buitenwereld en valt de tijd weg. Yoga helpt mij enorm om mij te verbinden met mijn lijf en alles wat daar leeft.

Graag ga ik ook weer de komende wintermaanden samen met mijn deelnemers de tijd nemen om die stilte en rust te vinden tijdens de yogalessen.



Namasté,

Renate

door info 17 mei, 2024
Is Hatha yoga beter dan Yin yoga? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
Meer posts
Share by: