Pranayama
Pranayama
Om de levenskracht in ons lichaam te behouden en te vergroten, maakt pranayama gebruik van alle vijf hulpmiddelen:
* Poorak (Inademen)
* Rechaka (Uitademen)
* Antar Kumbhaka (Interne retentie, vasthouden van je adem)
* Bahayia Kumbhaka (Externe retentie, leeg blijven na een uitademing)
* Bandhas (Sloten)
Alleen zodra een oefening retentie met een slot bevat, kunnen we over pranayama spreken. De meeste ademhalingsoefeningen zijn eigenlijk makkelijker dan pranayama. Dit wordt in het algemeen bereikt door het weghalen van een slot en externe retentie.
Het doel van het gebruiken van sloten is om controle uit te oefenen over de stroom van energie of prana. Er zijn soorten Bandhas:
* Mulabandha (Wortel slot): het aanspannen van de spieren tussen het schaambeen en de bekken.
* Uddiyana Bandha (Onderbuik slot): het vergroten van de ribkas – alsof je wilt inademen, maar je ademt niet echt in – na een complete uitademing. Druk de onderbuikse spieren en de ingewanden in en naar boven, waardoor de buik wordt uitgehold.
* Jalandhara Bandha (Kin slot): de kin naar de nek laten vallen, zodat de keel gesloten is.
Dit is een korte beschrijving van de sloten. Bij het gebruiken van de sloten veranderen de energieën in het lichaam, waardoor het beoefenen hiervan alleen onder toezicht en begeleiding van een leraar de voorkeur heeft.
Tot zover een korte uitleg van wat pranayama inhoudt en wat het verschil is met ademhalingsoefeningen. Voor mij is het
bewust worden van je ademhaling altijd een eerste stap aan het begin van een yogales. Ademhalen doen we allemaal, de hele dag door. We hoeven daar geen moeite voor te doen, het gebeurt vanzelf en we zijn er ons lang niet altijd bewust van.
Wanneer we intensief aan het sporten zijn versnelt de ademhaling en ademen we vaker wat hoger in de borst. Ook bij stressvolle situaties zit men vaak hoog in de adem. Er komt dan minder zuurstof binnen en die kan zich minder goed verspreiden naar alle cellen van je lichaam, wat klachten kan veroorzaken.
Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het verstandig is om eerst een aantal keer diep door te ademen.
Denk eens aan een tentamen, auditie, sollicitatiegesprek of het baren van een kind. We worden beslist rustiger van een goede ademhaling. Het is aangetoond dat het opvolgen van het simpele advies ‘haal eerst even adem’ de bloeddruk en hartslag kan laten dalen. Bovendien bevordert dat diepe doorademen de concentratie. Het is namelijk onmogelijk om op je adem te focussen en ondertussen met je aandacht elders te zijn.
Die bewustwording binnen de yoga is vaak een eerste stap wat voor sommige mensen al best moeilijk kan zijn. Neem bv. de buikademhaling, veelal tijdens asana’s gebruikt is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Je buik zet dan uit op een inademing en valt weer terug op een uitademing. Regelmatig zie en hoor ik dat mensen de buik intrekken bij een inademing en weer terug laten vallen op een uitademing. Het kan heel lastig zijn om alleen al de buikademhaling op een juiste manier toe te passen. Dit vraagt oefening en geduld, net zoals andere ademhalingsoefeningen en pranayama.
We zijn aan het eind gekomen van deze blog, neem nu een paar minuten de tijd om bewust met je adem bezig te zijn door eerst je ademhaling te observeren en daarna naar je buik te ademen.
Ik wens je een hele fijne, zonnige zomer toe.
Namaste,
Marieke