Pranayama

Marieke Awater • jun. 30, 2022
Marieke Awater Yoga Trainingscentrum Michi

Marieke

Pranayama

Hoe vaak sta jij op een dag stil bij je ademhaling?
Deze zomerse maand besteden we in de blog en in onze yogalessen wat extra aandacht aan de ademhaling en pranayama, waarmee de beheersing van de ademhaling wordt bedoeld, vergroten van de levensenergie. Praṇa is levenskracht en ayama is beheersing. Door energie in de vorm van zuurstof op te nemen, worden lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden. Een yogi spaart zijn adem en daarmee zijn levensenergie op. Hij kan zelfs een andere geestestoestand bereiken en uiteindelijk zichzelf ontstijgen en in een ander bewustzijn raken. 
Eerder hebben Nathalie en Renate in hun blogs al gesproken over het achtvoudige pad van Pantanjali. Pranayama is één van de acht paden. De beoefening van pranayama heeft als doel om de capaciteit van het lichaam om prana vast te houden, te vergroten. Om het lichaam in staat te stellen prana te behouden en pranayama oefeningen zuiveren onze energiekanalen.
Pranayama Yoga Trainingscentrum Michi

Om de levenskracht in ons lichaam te behouden en te vergroten, maakt pranayama gebruik van alle vijf hulpmiddelen:
* Poorak (Inademen)
* Rechaka (Uitademen)
* Antar Kumbhaka (Interne retentie, vasthouden van je adem)
* Bahayia Kumbhaka (Externe retentie, leeg blijven na een uitademing)
* Bandhas (Sloten)
Alleen zodra een oefening retentie met een slot bevat, kunnen we over pranayama spreken. De meeste ademhalingsoefeningen zijn eigenlijk makkelijker dan pranayama. Dit wordt in het algemeen bereikt door het weghalen van een slot en externe retentie.
Het doel van het gebruiken van sloten is om controle uit te oefenen over de stroom van energie of prana. Er zijn soorten Bandhas:
* Mulabandha (Wortel slot): het aanspannen van de spieren tussen het schaambeen en de bekken.
* Uddiyana Bandha (Onderbuik slot): het vergroten van de ribkas – alsof je wilt inademen, maar je ademt niet echt in – na een complete uitademing. Druk de onderbuikse spieren en de ingewanden in en naar boven, waardoor de buik wordt uitgehold.
* Jalandhara Bandha (Kin slot): de kin naar de nek laten vallen, zodat de keel gesloten is.
Dit is een korte beschrijving van de sloten. Bij het gebruiken van de sloten veranderen de energieën in het lichaam, waardoor het beoefenen hiervan alleen onder toezicht en begeleiding van een leraar de voorkeur heeft.

Pranayama Yoga Trainingscentrum Michi

Tot zover een korte uitleg van wat pranayama inhoudt en wat het verschil is met ademhalingsoefeningen.  Voor mij is het bewust worden van je ademhaling altijd een eerste stap aan het begin van een yogales. Ademhalen doen we allemaal, de hele dag door. We hoeven daar geen moeite voor te doen, het gebeurt vanzelf en we zijn er ons lang niet altijd bewust van.
Wanneer we intensief aan het sporten zijn versnelt de ademhaling en ademen we vaker wat hoger in de borst. Ook bij stressvolle situaties zit men vaak hoog in de adem. Er komt dan minder zuurstof binnen en die kan zich minder goed verspreiden naar alle cellen van je lichaam, wat klachten kan veroorzaken.

Er zijn genoeg situaties te bedenken waarin het verstandig is om eerst een aantal keer diep door te ademen. Denk eens aan een tentamen, auditie, sollicitatiegesprek of het baren van een kind. We worden beslist rustiger van een goede ademhaling. Het is aangetoond dat het opvolgen van het simpele advies ‘haal eerst even adem’ de bloeddruk en hartslag kan laten dalen. Bovendien bevordert dat diepe doorademen de concentratie. Het is namelijk onmogelijk om op je adem te focussen en ondertussen met je aandacht elders te zijn.
Die bewustwording binnen de yoga is vaak een eerste stap wat voor sommige mensen al best moeilijk kan zijn. Neem bv. de buikademhaling, veelal tijdens asana’s gebruikt is niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend. Je buik zet dan uit op een inademing en valt weer terug op een uitademing. Regelmatig zie en hoor ik dat mensen de buik intrekken bij een inademing en weer terug laten vallen op een uitademing. Het kan heel lastig zijn om alleen al de buikademhaling op een juiste manier toe te passen. Dit vraagt oefening en geduld, net zoals andere ademhalingsoefeningen en pranayama.
We zijn aan het eind gekomen van deze blog, neem nu een paar minuten de tijd om bewust met je adem bezig te zijn door eerst je ademhaling te observeren en daarna naar je buik te ademen. 


Ik wens je een hele fijne, zonnige zomer toe.


Namaste,

Marieke

bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
achter de schermen
door info 12 jan., 2024
Wil je weten wat ons zoal bezighoudt bij het runnen van Trainingscentrum Michi? Lees hier over een kleine greep uit alle dingen die we doen.
Meer posts
Share by: