Karate examens

Niek Hermsen • apr. 29, 2022
Niek Hermsen

Niek

Karate examens

Tweemaal per jaar organiseren we dojo examens voor jeugd en voor volwassenen. Voor de meeste van ons blijft dit altijd een moment van gezonde spanning. Sommige ervaren zelfs grote stress, terwijl een klein groepje koele kikkers totaal ontspannen blijft of zegt ontspannen te blijven. Het examen is een individueel meetmoment, het gaat er dus om wat jij kunt en hoe jij je ontwikkeld hebt ten opzichte van de vorige keer en niet ten opzichte van de persoon naast je
In het geval van de jeugd geldt dat er van de witte band tot de zwarte band 18 graden zijn om te behalen. Als een jeugdlid wekelijks traint en 80% of meer van de tijd aanwezig is dan is het zeker dat dit jeugdlid zich ontwikkelt en dus examen mag doen. Jeugdleden die twee keer per week trainen en opvallende vooruitgang laten zien, kunnen soms een graad overslaan.

Rond de leeftijd van 15/16 als de jeugd mee mag gaan trainen met de volwassenen en landelijke examens mag gaan doen richting de zwarte band, dan wordt er ook verwacht dat alle ‘puntjes op alle ietjes’ staan.
Voor de volwassenen zijn er 10 graden van wit tot de zwarte band. Ook van hen wordt er wekelijkse training verwacht, maar er wordt strikter gekeken naar aanwezigheid en vooruitgang, zowel technisch als fysiek als geestelijk.

Graden

Het behalen van een examen wordt beloond met een hogere graad. Ons gradensysteem stamt af van het gradensysteem zoals ingevoerd door Jigoro Kano, grondlegger van het Judo. Hij begon met het indelen van leerlingen in twee groepen: ‘yudansha’ (graadhouders) en ‘mudansha’ (geen graadhouders). Er waren dus leerlingen met een witte of een zwarte band. Later werden de gekleurde banden geleidelijk ingevoerd. Verschillende vechtkunsten en verschillende organisaties hanteren hun eigen kleuren en/ of streepjes op de band. In het algemeen gaan alle banden van wit naar steeds iets donkerder tot zwart. De graad van een leerling zegt meestal iets over de kennis en kunde van deze leerling, waardoor het aanbieden van lesstof makkelijker wordt en waardoor het trainen met een partner veiliger wordt. Twee zwarte banders zullen samen anders trainen dan een zwarte bander met een witte bander. Graden helpen ons bij het opstellen in de zaal. Hogere graden staan meer naar voren, niet omdat ze belangrijker zijn, maar omdat van hen verwacht wordt het goede voorbeeld te geven aan de lagere graden.

Waarom doen we eigenlijk examen?

Karate train je voor jezelf, de vooruitgang die je maakt, is jouw vooruitgang. Hoewel het misschien fijn is om jouw voortgang af en toe te meten, weet iedereen van zichzelf eigenlijk wel hoeveel je traint, hoe hard je traint en wat je vooruitgang dan wel of niet is. Vooruitgang leidt natuurlijk tot een hogere graad en af en toe tot een nieuwe band, wat natuurlijk ook gewoon leuk is en een zichtbare beloning voor je harde werken. Voor de leraar is het een handig moment om eens goed te kijken welke leerling wat al kan en waarbij hij nog moet helpen. Als er technieken of oefeningen zijn die voor meer leerlingen moeilijk zijn, dan moet hier in de les dus meer aandacht aan besteed worden.

Examens zijn voor de meeste mensen spannend en bieden ons dus een kans om te leren omgaan met spanning, een beetje vergelijkbaar met het doen van wedstrijden. Het examen is hierbij een middel om te leren. In het geval van jeugdexamens zijn er meestal ouders of familieleden aanwezig. Een mooi moment om aan hen jouw voortgang te tonen!


De meeste mensen geven zichzelf extra tijdens een examen. Deze extra inzet en motivatie heb je natuurlijk altijd in je, maar is lang niet voor iedereen onbeperkt beschikbaar. Door het doen van examens word je bekend met dit gevoel van inzet, doorzettingsvermogen en motivatie, waardoor het op andere momenten makkelijker oproepbaar wordt.

Examens dwingen ons ertoe om de lesstof te verdelen, waardoor het bijvoorbeeld lijkt alsof een techniek moeilijker of meer gevorderd is dan een andere techniek. Dit komt nog duidelijker naar voren bij ons kata, terwijl de hogere kata, vanaf Saifa (3e kata) gelijkwaardig en onderling wisselbaar zijn. Sterker nog, tot de Tweede Wereldoorlog leerde de meeste leerlingen Sanchin kata plus 1 andere kata en niet zoals wij nu doen alle kata. Hier werken de examens dus een beetje tegen ons.

A black belt is a true beginner

Higaonna sensei zegt: ‘a black belt is a true beginner’. Iemand die zijn zwarte band behaald heeft, is een ware beginner. Deze persoon heeft een langere tijd intensief getraind, vaak 8 – 10 jaar maar soms ook 15 of 20 jaar. (N.B. Welke opleiding of school ken je die zo lang duurt?) Het behalen van de ‘shodan’ graad betekent dat iemand voldoende kennis en kunde heeft om zelfstandig karate te trainen, met andere woorden: Je kunt eindelijk zelf aan de slag. Nu kan het echt beginnen! Een totaal andere manier van denken dan het ‘als ik mijn zwarte band heb, dan ben ik geslaagd en klaar’


Tot slot, wat je reden ook is om examen te doen, bedenk dat examens doen onderdeel zijn van ons Karate-Do, net zoals sparren en kata. Examens zijn geen doel op zich, maar kunnen je wel helpen in je ontwikkeling!


Niek

door info 17 mei, 2024
Is Hatha yoga beter dan Yin yoga? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
Meer posts
Share by: