Dhyana (meditatie / contemplatie)

Natalie Kramer • okt. 07, 2022

Natalie

Dhyana 
(meditatie / contemplatie)

Tussen de bedrijven door ren ik naar mijn bureau om daar helemaal zen te zijn en te schrijven over Dhyana, ook wel meditatie of contemplatie genoemd. 
Dhyana komt uit het sanskriet en staat voor meditatieve verzinking, innerlijk schouwen, contemplatie. Binnen het Boeddhisme wordt dhyana beschreven in de Pali-canon (vroeg-boeddhistische verzameling van toespraken – soetta’s – van de Boeddha). Hier gaat dhyana over het streven naar oplettendheid en gelijkmoedigheid door met de juiste inzet onheilzame gedachten en strevingen tegen te gaan en heilzame gedachten en strevingen te bevorderen.
Ook binnen de yogafilosofie is dhyana een belangrijke term, dhyana wordt meestal vertaald met meditatie of contemplatie en staat voor de gestage, ononderbroken stroom van aandacht op een object. 
Al eerder schreef ik over het achtvoudige pad van Patanjali. Dit achtvoudige pad zijn de treden om tot verlichting te komen. Naast de asana’s (de yoga-houdingen die we doen in de yogales) zijn ook pranayama (beheersing van de ademhaling of levensenergie) en de yama’s en niyama’s (normen en waarden vanuit de yogafilosofie) treden van dit achtvoudige pad. 
Deze vier tredes in het achtvoudige pad zijn voorbereidend om de aandacht, die vaak via de zintuigen naar buiten is gericht, steeds meer naar de eigen basis te richten. 
Door yama, niyama, asana’s en pranayama krijgen de wervelingen van de onrustige geest, ‘the monkey mind’ die iedereen in meer of mindere mate heeft, de ruimte om neer te dalen en tot rust te komen. 
contemplatie meditatie meer zon

Bij de vijfde trede pratyahara keert men de aandacht terug naar binnen, naar de eigen ‘basis’, de adem, de eigen energie of prana.

De zesde, zevende en achtste trede – dharana, dhyana en samadhi – zijn de drie innerlijke onderdelen van het achtvoudige pad van Patanjali. Zij maken en deel uit van samyama.

Dit is een term die de drie hoogste stadia van concentratie samenvat, het gaat hierbij om het vermogen om in één vloeiende beweging van de geest van dharana over te gaan in dhyana en samadhi.

Terwijl er bij de zesde trede dharana nog sprake is van een zelfbewust streven om tot concentratie te komen, is bij dhyana het zelfbewustzijn minder aanwezig en is de scheiding tussen object en het individu steeds meer verdwenen. Bij de laatste trede samadhi is het zelfbewustzijn helemaal verdwenen en gaat men op in het object van meditatie.

Het voelt als een groot contrast met mijn gemoedstoestand. De dagen zijn druk, volgepland en voelen hectisch. Er gebeurt van alles in de wereld, het nieuws in de krant en ook de berichtgeving van het journaal maakt me niet vrolijk en trekt me in mijn hoofd. Ik voel onmacht en doe mijn best om mijn energie niet weg te laten lekken met zorgen maken om de wereld om mij heen.

En toch, dit is precies de uitdaging waar wij als mensen in de wereld mee te maken hebben. Onze zintuigen zijn gericht op de buitenwereld en onze gedachten kunnen met ons aan de haal gaan, waardoor we meer en meer naar buiten toe gericht raken. Onze monkey mind reageert op prikkels, onze zintuigen laten prikkels van buiten binnen komen en vanuit onze gedachten, emoties en eerdere ervaringen reageren we, soms zonder er bij na te denken. Of misschien denken we wel dat we nadenken, en toch, vaak reageren we nog steeds vanuit onze eigen patronen.

Denken meditatie

Door de zintuigen af te sluiten en door jezelf steeds te blijven oefenen naar binnen te keren, daarmee train je jezelf om de wereld buiten even te laten voor wat deze is. Alles even de boel de boel te laten.

Yoga met de yogafilosofie en het achtvoudige pad helpt, en geeft handvaten om de monkey mind tot rust te brengen en de zintuigen naar binnen te laten keren. Door de houdingen, de ademtechniek én de aandacht voor meditatie, concentratie en contemplatie.

De identificatie met dat wat er gebeurt kan meer los worden gelaten en er ontstaat ruimte voor afstand en beschouwing. Precies de ruimte die nodig is om vanuit ons intellect te kiezen en vanuit oplettendheid en gelijkmoedigheid onze energie en aandacht licht te laten zijn. 


Namasté,


Natalie

door info 17 mei, 2024
Is Hatha yoga beter dan Yin yoga? Wij zetten de voordelen voor je op een rijtje!
bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
Meer posts
Share by: