Stress bij tienermeiden

Tineke Klaassen • okt. 07, 2022
Tineke Klaassen

Tineke

Stress bij tienermeiden

De mentale gezondheid van tienermeiden is in Nederland flink achteruit gegaan, bleek deze maand uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos-instituut. De vrijheid en keuzes die jonge meiden hebben, zijn zowel een zegen als een enorme uitdaging.  
Hoe verhouden ze zich met de uitdagingen m.b.t. de buitenwereld? Denk aan sociale media, groepsdruk, prikkels, prestatiedruk, corona, vrouwonvriendelijk beeldmateriaal, etc. Daarnaast kan het behoorlijk stressvol zijn in de binnenwereld van tienermeiden: hormonale veranderingen, onzekerheid, angst, perfec0onisme, etc. 
  
Waar bij jongens spanning zich vaak ontlaadt door te exploderen (in het algemeen, natuurlijk zijn er uitzonderingen); zie je meiden vaker imploderen. Dit kan zich uiten in: angst, paniekaanvallen, negatief zelfbeeld, zelfbeschadiging; met als gevolg dat sombere gevoelens versterkt kunnen worden.  Daarnaast hebben tienermeiden de neiging om zich aan te passen, de ander te pleasen. Daarbij kunnen ze ver over hun eigen grenzen gaan uit angst om er niet bij te horen. 
social media stress

De weerbaarheidstrainingen zijn bedoeld als preventie en gericht op meiden van 12 tot en met 17 jaar. Met als doel om sociale en emotionele competenties te bevorderen en het voorkomen en/of verminderen van de problemen van de meiden. 
 
Tijdens deze trainingen ervaren ze zelf, hoe ze weer grip krijgen op hun eigen emoties, gedachten en handelen. Daarnaast werken we aan het zelfvertrouwen, zodat ze uiteindelijk keuzes durven maken die beter aansluiten bij hun eigen behoeftes en mogelijkheden.  Ook trainen we het op tijd aangeven van grenzen. Het vergroten van je lichaamsbewustzijn helpt daarbij om te voelen wat je juist wel of niet wilt.  Emotieregulatie doen we o.a. middels trappen, stoten, weringen; het inzetten van je lichaamswapens.
Dit draagt tevens bij aan het gevoel van kracht en zelfvertrouwen.

tienermeiden stress zelfvertrouwen

Er wordt stap voor stap, in een veilige situatie geoefend. Succes ervaringen, fysieke contactmomenten en spel maken dat er met meer ontspanning en plezier wordt geleerd. Ze ontdekken nieuwe keuzemogelijkheden, die ook praktisch toepasbaar zijn.
We reflecteren samen wat er gebeurt en zo wordt het steeds duidelijk hoe ze zelf weer de regie kunnen pakken in lastige situaties. 

 
Tot slot hoor ik van de meiden zelf, dat het fijn is om te ervaren dat ze niet de enige zijn met bepaalde gedachten of emoties. Als trainer ben ik trots als iemand met rust en vertrouwen helemaal in zijn kracht staat. Als dit nog niet lukt, vind ik het ontzettend leuk om met de jongere samen hiernaar op zoek te gaan!


Tineke

bi+ gespreksgroep Nijmegen
door info 18 apr., 2024
Eline begeleidt een Bi+ gespreksgroep vanuit Trainingscentrum Michi. Hier lees je haar beweegredenen en wat je kunt verwachten tijdens de bijeenkomsten.
Thee drinken na yogales Nijmegen
door info 11 apr., 2024
Na de lessen yoga in Nijmegen drinken we samen thee. Dat is niet zomaar, daar zit een heel idee achter.
Een blik achter de schermen, deel 2
door info 04 apr., 2024
Ik neem je even mee in een kijkje achter de schermen. Op dit moment houden we ons op de achtergrond nog maar met één belangrijk ding bezig...
Rots en Water training Nijmegen
door info 28 mrt., 2024
Gaat je kind de basisschool verlaten en het avontuur van de middelbare school aan? Dan wil je dat het dat hij of zij weerbaar is en niet aan angst en onzekerheid ten onder gaat.
Yoga nijmegen
door info 21 mrt., 2024
De afgelopen tijd zijn er een aantal nieuwe yoga groepen gestart. Nieuwsgierig? Lees hier meer over de nieuwe groepen en hun inhoud.
Vierdaagse slaapplaats 2024
door info 15 mrt., 2024
Ben je op zoek naar de ideale slaapplaats tijdens de Nijmeegse Vierdaagse van 2024? Zoek niet verder! Lees hier wat we je allemaal bieden en hoe gelukkig je daarvan zal worden.
Ruimte huren Nijmegen
door info 28 feb., 2024
Wist je dat onze ruimtes ook te huur zijn voor workshops, trainingen en andere beweegvormen?
Dansen bij Michi
door info 21 feb., 2024
Wist je al dat je ook kunt dansen bij Michi? Twee van onze huurders bieden dans aan en wij geven ze even een podiumpje!
Water element binnen Yin Yoga Nijmegen
door info 14 feb., 2024
Het yoga thema van deze maand is het Water element. We zoomen even in op de yin yoga om dit element verder uit te diepen.
achter de schermen
door info 12 jan., 2024
Wil je weten wat ons zoal bezighoudt bij het runnen van Trainingscentrum Michi? Lees hier over een kleine greep uit alle dingen die we doen.
Meer posts
Share by: